Hoppa till innehåll

Bildvisningar

Välkommen att boka en bildvisning/föreläsning.

Genom åren har jag gett hundratals föreläsningar med bilder. Det har bl.a varit föreläsnings- naturskydds-, hembygds- och pensionärsföreningar men även företag, församlingar och skolor.

Priset för en bildvisning är 4200 kr + moms + reseersättning 25 kr/mil. Jag har F-skatt. Tar med egen projektor, duk och ljud (även om jag pratar till bilderna har jag ibland korta bildspel med ljud i föreläsningarna, t.ex. fågelljud, musik osv.)

Kontaktuppgifter längst ner eller under ”Kontakt” i menyn.

Rockies, Canyonland and desert – nio nationalparker, två storstäder och tre hisnande resor med ånglok
Häng med till västra USA och upplev Los Angeles, Las Vegas och en spökstad från guldgrävartiden.
Vi besöker platser som Grand Canyon, Zion, Canyonlands, Mesa Verde, Monument Valley, Bryce Canyon, Antelope canyon, Death valley mm. Vi åker med ånglok längs hisnande resor på smalspåriga järnvägar från guldrushen.

Historiska Småland
Följ med på en resa från 500-talets Inglinge hög till nutid. Här finns slott, medeltidskyrkor, riksborgen på Visingsö, gruvor, trästäder, vapentillverkning, Gnosjöindustrier och mycket mer. Vi följer i Nils Dacke och utvandrarnas fotspår och får se både aktiva och öde glasbruk. Vi möter även personer som Carl von Linné, Viktor Rydberg, Vilhelm Moberg och Elin Wägner.

Det bortglömda Sverige – spår av en tid som flytt
Sverige är fullt av platser som tidigare sjöd av liv och aktivitet men som idag ligger bortglömda och övergivna. Det blir en resa bland ödehus, övergivna gårdar, industrier, gruvor, bruk och militäranläggningar där naturen sakta men säkert tar tillbaka vad den en gång förlorat. Vad hände egentligen, varför blev det så här? Frågorna är många och vad är det som lockar med dessa bortglömda platser?

Södra fjällen – nära men ändå så annorlunda
Den södra fjällvärlden ligger nära och här möter man ändå arter som dubbelbeckasin, fjällräv, fjällripa, blåhake, myskoxe, fjällpipare och ren. I den fjällnära urskogen finns björn, kungsörn, lavskrika och tretåig hackspett. Följ med på en resa till en annorlunda miljö!

Upplev Sveriges historia
Ett bildspel med bilder och musik på 13 min. Mer än 200 bilder från boken med samma namn. Ingår gratis vid bokning av någon av de andra föreläsningarna. Perfekt om man vill ha en lite längre föreläsning med kaffepaus.

Bergslagen – Sveriges kassakista
Mineralfyndigheterna i Bergslagen lade grunden till Sveriges rikedomar och överallt ser man spåren av gruvor, några aktiva än i dag. Vi beger oss ut på en resa i spåren av koppar- guld-, silver och järnfyndigheter. Vi besöker övergivna masugnar, kvarnar, sågverk och mycket mer. Vi reser i Dan Anderssons sällskap och ser kolmilor, tjärdalar och avlägsna stugor i storskogen.

Husen längs himlastigen – från medeltid till väckelse
Sedan kristendomen kom till Sverige för 1300 år sedan har himlastigens hus sett olika ut. Vi besöker övergivna klosterruiner, medeltidskyrkor med fantastiska målningar, pampiga kyrkor och mindre pärlor. Vi ser små bönhus och domkyrkor, alla längs vägen till himlen. Vår resa tar oss från kyrkor som byggdes i Danmark, men som ligger i dagens Sverige ända upp till Lappland.

Blekinge – från Boafall till Brömsebro
Följ med på en resa i Sveriges trädgård. Vi besöker alla tre trappstegen från skog till kust och får se Harry Martinsons barndomslandskap, vacker natur längs kusten från Lister till Kristianopel, offerlundar och runstenar, hällristningar och hamlade träd. Naturen med kungsfiskare, ekoxe och skira bokskogar får vi också uppleva. Likaså Världsarvet Karlskrona och resan avslutas vid Brömsehus.

England – från Land´s End till Hadrian´s wall
Vi börjar i Cornwall med King Arthurs stormfåglar, Land´s End och en försvunnen trädgård . Vi ser Dartmoors hed, en liten by i Wales med 19 bokhandlar, Bath, Oxford, Stonehenge, Sissinghurst och flera av de platser där Harry Potter spelats in. Resan går vidare i James Herriot´s fotspår i Yorkshire. Resan avslutas vid Hadrian´s wall.

I snapphaneskogar
Vi färdas in i den trolska gränstrakten mellan Skåne, Småland och Blekinge. Här möter vi skogsfru, linnea, sparvuggla, tjäder, lodjur, spindelblomster och knärot.
Vi är i Harry Martinsons barndomslandskap bland djupa granskogar och diabasbrott. Skogen har alltid varit viktig och vi ser spår genom kolmilor, tjärdalar och beckgrytor. Vid Loshult möter vi en äkta snapphane…

Utvandrarbygd – glasrike och nationalpark
Området kring sjön Åsnen bjuder både på nationalpark med stora naturvärden och en rik historia med gravfält, medeltidskyrkor och den mytomspunna blodviken. I närheten låg även hjärtat för utvandrarbygden och glasriket. Vi ser spåren av Vilhelm Mobergs utvandrare och både aktiva och nedlagda glasbruk.

Sveriges orkidéer
En visning där vi tittar närmare på de ca 50 olika arter orkidéer som finns i vårt avlånga land, från lappfela till skruvax. Visningen är upplagd kring de olika biotoper växterna finns i t.ex. ängen, fjället, rikkärret, urskogen osv. Vi ser även på de olika hot som idag finns mot våra orkidéer och vad som kan göras för att skydda dem.

Gotland – orkidéernas ö
Gotland är Sveriges orkidérikaste landskap med 38 arter. Vi tittar på de vackra arter som stortrivs i den vita kalken. De växer i kärr, på alvar och i tallskogen.
Vi blickar även in i Gotlands fantastiska historia med medeltida kyrkor och Visby med ringmur och stadskärna. Ute i landskapet hittar vi bildstenar och skeppssättningar.

Mön och Rügen – pärlor i södra Östersjön
IMöns vita kalkklippor reser sig 100m över havet och ovanför breder bokskogen ut sig. Miljön inspirerade de danska konstnärerna under ”guldåldern” för nästa 200 år sedan.
Vid Rostock hamnar vi i ett dynlandskap med tallskog. Vidare till svenskstaden Stralsund som tillhörde Sverige i nästan 200 år. På Rügen ser vi sedan de vita klipporna i nationalparken Jasmund, ett stenkast från Sassnitz.

Sveriges grod- och kräldjur
Vi åker på grodsafari och kollar in Sveriges groddjur, ödlor och ormar och de miljöer de lever i. När och vart skall man gå ut och leta? Varför minskar de och vad görs för att vända trenden? Vi lyssnar även på en del läten.

Ring eller maila

Välkommen att kontakta mig för att boka en bildvisning/föreläsning, eller om det är något annat du undrar över.

Fotograf Mikael Gustafsson